
Японські бамбукові палички, різновиди та функціональність
Не менш 30% населення Землі використовують бамбукові палички або хасі для їжі.
Цей столовий прилад дуже зручний, якщо ними звикнути користуватися, і дуже багатофункціональний - ними беруть локшину і рис, ріжуть рибу і перемішують супи, притримують тверду їжу, поки п'ють рідку фракцію, загортають сусі, вибирають кістки і т.п.
Традиційний столовий прилад Японії роблять з дерева і бамбука, але в цілому в Східній Азії не тільки з цих матеріалів, але і з металу, пластику, слонової кістки і т.п.
За своєю структурою японські палички товщі біля основи, щоб було зручніше їх тримати і тонше в кінці, щоб було зручніше схопити їжу.
А всі їхні різновиди, які відрізняються між собою розмірами, важко перелічити:
- Меотобасі - парні набори для подружжя.
- Іваібасі - новорічні палички
- Рікюбасі - палички для вишуканої кухні кайсекі.
- Кулінарні палички для приготування страв - саібасі.
- Є окремо дитячий варіант паличок.
А ті самі палички одноразові, що розщеплюються, які зазвичай дають тим, хто не вміє користуватися ними - варібасі.
Цікаво, але навіть в Японії з кожним роком зменшується кількість людей, які вміють правильно користуватися паличками.
За даними статистики урядового дослідження культури харчування 2010 року, від 18 і старше правильно тримають палички тільки 54,2%.
Багато японських ресторанів розміщують у себе на столах одноразові палички для їжі, що розламуються - варібасі.
Варісабі виконані з одного шматка дерева або бамбука і мають поздовжній розріз для зручності поділу.
Обов'язково при покупці бенто в дуже популярному японському міні-супермаркеті комбіні додаються такі палички, а при покупці локшини швидкого приготування або страви на винос у Вас запитають Скільки комплектів паличок Вам необхідно?
Варісабі стали відомі ще з періоду Едо (1603-1868), але їх використання призводить до появи безлічі проблем, пов'язаних з нераціональним витрачанням деревини шляхом знищення лісових масивів, за які борються кожна організація охорони навколишнього середовища, а також наявністю консервантів, якими обробляється готова на експорт сировина.
Тому, в Японії частіше стали використовувати деревні відходи, отримані при проріджуванні лісових насаджень, а деякі люди використовують власні складні палички, які подібно окулярам вміщаються в футлярі, дуже зручно брати з собою. У таких паличках, наприклад, верхня частина виконана з металу, а нижня частина з лакованого дерева.
Незважаючи на широку популярність паличок для їжі, все ж в японській культурі існують обмеження, пов'язані з їх використанням
1.Не водять паличками над їжею, приймаючи рішення з приводу того, за що взятися.
2. Не облизують палички, навіть якщо залишки їжі були дуже смачними.
3.Даже якщо завчасно, здається, що якийсь шматочок складно схопити, не варто в нього встромляти палички, щоб зручніше було взяти.
4.Ні в якому разі їжу зне передають з одних паличок в інші, так як вважається, що таким чином передаються кістки покійного після проведення кремації під час похорону.
5. Не встромляють палички в рис, так роблять тільки в тому випадку, коли рис залишають у головах покійного як підношення йому.
Це культурні особливості Японії, щоб процес роботи паличками приносив тільки задоволення, варто потренуватися, наприклад, на слизьких соєвих бобах.