
Японська кухня - нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО
Що це означає для Японії і в чому значимість даної події?
Метою створення і взагалі існування даного списку є збереження культури певного регіону і країни в цілому для нинішнього і перш за все для майбутнього покоління.
Глобалізація внесла свої корективи і в кухні народів світу, раніше Васьоку спиралася на традиційні інгредієнти і складні кулінарні мистецтва в сервіровці, готуванні споконвічно японських страв, які тісно пов'язані зі звичаями країни.
Але в епоху сучасності кухня стає все простіше, і підхід до приготування простіше, і до вибору інгредієнтів не так прискіпливі.
Західна культура принесла свою різноманітність і ось японська молодь починає забувати національну кухню. Деякі організації забили на сполох, а внесення в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО має на увазі впровадження постійних заходів спрямованих на збереження японської кухні.
Серед них популяризація Васьоку в міжнародному просторі, за рахунок її визнання як частина світової спадщини, що дозволить іноземцям краще зрозуміти культуру Японії, але і можливо майбутнє покоління візьмуть до уваги таку подію і будуть уважніше до національної культури.
Крім культури харчування в списку ЮНЕСКО ще мистецтво, традиційні ремесла, свята і т.д.
Все, що пов'язано зі збереженням культури, звичаями певної країни, регіону і їх історією - це є частиною одного з трьох проектів ЮНЕСКО, інші два - Світова культурна і природна спадщина, куди входять вже об'єкти архітектури, руїни і природні об'єкти, а також Всесвітня документальна спадщина (Пам'ять світу) - рукописи, манускрипти, маніфести, аудіовізуальні документи і т.п.
В області збереження світової спадщини, організація реєструє такі об'єкти відповідно до Конвенції з охорони нематеріальної культурної спадщини.
Крім японської кухні в ЮНЕСКО зареєстрована і корейська культура - кімчжан, такий звичай заготовки традиційного корейського страви кімчі і інші 30 об'єктів.
Японська кухня в списку вже п'ята, раніше туди включили Гастрономічне мистецтво Франції, Традиційна кухня Мексики, Середземноморська кухня: Іспанії, Італії, Греції, Марокко, а також Турецьке національне блюдо кешкек (виготовляється з пшениці з м'ясом).
Японський уряд у березні 2012 року вказав цілий ряд причин зареєструвати японську Васьоку:
Свіжість інгредієнтів і, різноманітність по відношенню до первісного смаку.
Це пов'язано з територіальним розташуванням країни - протяжність Японії з півночі на південь, доступ до моря і гірськх долин, різноманітна фауна, природа.
Все це має значення, безліч продуктів властивих цій місцевості, а також способи приготування, необхідний посуд, начиння розвинені до високого ступеня.
Ідеально збалансоване здорове харчування
Основний принцип японської традиційної кухні - ітідзю-Сансан, згідно з яким необхідно дотримуватися єдиного меню - один суп, рис і три гарніри - гармонійний харчової баланс. А правильне використання умамі знижує наявність в раціоні тваринних жирів і як наслідок запобігає ожирінню і сприяє японському довголіттю
Відображення в стравах японської кухні природність і зміни сезонів
Найважливіша характеристика Васьоку - відобразити красу навколишнього середовища і пір року, що змінюють один одного. Японські кухарі в якості прикрас своїх страв використовують квіти і трави, а також відповідної пори року посуд і начиння, все це допомагає, в повній мірі насолодитися красою кожного сезону.
Взаємозв'язок японської кухні зі святкуванням
Японська кухня тісно пов'язана з традиційними святами, як наприклад Новий рік, за святковими частуваннями японці зміцнюють зв'язки всередині сім'ї та добросусідські відносини.